MSC-keurmerk onder vuur
Er komt steeds meer kritiek op het MSC-keurmerk. De kritiek varieert van te veel luisteren naar de visserij, het nog steeds toestaan van visserij op bedreigde soorten, tot het toestaan absoluut niet duurzame vismethodes en gecertificeerde bedrijven die de MSC regels totaal niet toepassen.
Dat zou het vertrouwen in MSC schaden. Klik voor meer informatie op de lees meer knop.
-
Viskeurmerk moet beter: Tonijn- en zwaardvisvisserij kunnen nooit duurzaam zijn. Het hele ecosysteem oceaan is al volledig in disbalans. Gemiddeld is ruim 90% van alle roofvissen uit zee verdwenen, dus ELKE tonijn, zwaardvis, kabeljauw en haai die nu nog uit zee getrokken wordt is er een te veel…!
Het mooiste voorbeeld is de certificering van de long-line zwaardvisvisserij in Canada waar talloze NGO´s tegen geprotesteerd hebben. Het staat goed beschreven in het stuk Daniel Pauly, maar hier is het oorspronkelijke verhaal.
-
Een ander goed voorbeeld is het wegvangen van het voedsel van de walvissen en de pinguïns in de Zuidelijke IJszee.
-
Tonijnsoorten worden erg vaak onder verkeerd label verkocht waardoor plaatselijke viswijzers natuurlijk waardeloos worden, bv in dit artikel:
- Only four of the 14 types of fish we bought—Chilean sea bass, coho salmon, and bluefin and ahi tuna—were always identified correctly.
- Eighteen percent of our samples didn't match the names on placards, labels, or menus. Fish were incorrectly passed off as catfish, grey sole, grouper, halibut, king salmon, lemon sole, red snapper, sockeye salmon, and yellowfin tuna.
The two most expensive samples of fish in our test, bought for $49.99 and $64.99 per pound at a specialty store in New Jersey, were correctly labeled as bluefin tuna. But bluefin are in decline, eco-watchdog groups report, and should be avoided. One of our 10 tuna samples labeled "yellowfin" was actually bigeye. Four samples labeled "ahi tuna" were yellowfin, and four others, including three sashimis from Bonefish Grill, were bigeye. According to FDA officials, it's acceptable for various species of tuna to be labeled as ahi tuna as long as that doesn't confuse consumers.Anyone wishing to avoid seafood high in mercury should take note: The mercury content of different tuna species that may be labeled as ahi tuna can vary. According to FDA data, bigeye averages about twice the mercury concentration of yellowfin and albacore.
Hier zijn de beide argumenten zijn terug te vinden.
-
If MSC has a website linking information on certified fisheries to certificate codes, I could not find it using Google.
The MSC website does however assure us that the blue logo means that buyers can have confidence that the fish we are buying can be traced back to a fishery that meets the MSC environmental standard for sustainable fishing. It’s all about trusting the brand!
-
In a multi-authored article (22 authors) published online in the open access journal PLOS in August 2012, the claim is made that fisheries certified by the Marine Stewardship Council are in better shape than those that are not as well as those that failed the MSC confidential pre-assessment process. Two initial observations: (i) About half of the authors are directly or indirectly associated with MSC. (ii) Data on those stocks that failed pre-assessment are not available for scrutiny because of a confidentiality agreement.
-
Is het MSC steeds lakser en controversieel in zijn certificering? Dat zou het vertrouwen in MSC schaden.
Voorbeelden:
Canadian longline swordfish fishery
Florida zwaardvis visserij
Tootfish visserij certifiëring
en nog enkele voorbeelden.
Zelfs David Suzuki geeft aan totaal niet akkoord gaat met bepaalde certifiërings van MSC:
-
Ondanks MSC gecertificeerd blijkt dat de visserijen de afgesproken maatregelen voor duurzaam vissen vaak gewoon niet gebruiken.