Tonijn ten onder?
Sushi is razend populair. Van Londen tot New York, van Middelburg tot Drachten, de Japanse restaurants vliegen als paddenstoelen uit de grond. De sushihapjes bestaan uit rijst met rauwe vis, vaak zalm of tonijn. Vooral die laatste heeft last van de enorme populariteit van sushi. Bij veel restaurants kan je voor een vaste prijs, zoveel eten als je wil, all-you-can-eat sushi, maar kan de tonijn die enorme vraag naar sushi wel aan? Of is het all-you-can-eat tot de tonijn op en de zee leeg is?
Japanners zijn de grootste tonijneters ter wereld. Het centrum van tonijn is de Tsukiji-markt in Tokyo, waar de gevangen tonijnen verhandeld wordt. Vooral de blauwvintonijn is populair. Zo populair dat er begin dit jaar nog 1,3 miljoen euro werd betaald voor 1 blauwvintonijn, maar de blauwvintonijn is ook bijna uitgestorven.
Prijswinnend theoretisch ecoloog André de Roos maakt zich ernstig zorgen. Volgens hem kan je het eten van een tonijn vergelijken met het eten van een tijgerboutje: dat is ook niet geaccepteerd. André de Roos doet al jaren onderzoek naar het verdwijnen van vissoorten en de gevolgen daarvan. Als de tonijn helemaal uit de zee verdwijnt, is dat een ecologische ramp, maar de gevolgen van de afnemende tonijnpopulatie zijn nu al te merken.
Het gehele artikel is terug te vinden op trosradar.nl